Αξιοθέατα

Καστρο Μεγαλου Μαγιστρου

Ανηφορίζοντας την οδό Ιπποτών στο τέρμα δεξιά, βρίσκεται το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου που λειτουργεί και ως Βυζαντινό Μουσείο. Απέναντι από το παλάτι και ανάμεσα σε λείψανα διαφόρων ιστορικών περιόδων, μπορεί κανείς να ξεχωρίσει και τα ερείπια της καθολικής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου. Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου χτίστηκε στη θέση της κάτω Ακρόπολης της αρχαίας Ρόδου, εκεί που αρχικά βρισκόταν ο ναός του Θεού Ήλιου. Στην ίδια θέση τον 7ο αιώνα υπήρχε ένα βυζαντινό παλάτι και στη συνέχεια τον 14ο αιώνα, οι ιππότες του Αγίου Ιωάννου κατασκεύασαν το παλάτι ως κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου και ως διοικητικό κέντρο της πόλης. Καταστράφηκε το 1856 από μεγάλη έκρηξη πυρίτιδας που ήταν κρυμμένη στα υπόγεια της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη.
Αρχαιολογικο Μουσειο

Το Νοσοκομείο των Ιπποτών άρχισε να χτίζεται το 1440 και ολοκληρώθηκε επί Μεγάλου Μαγίστρου d’ Aubusson (1476–1503). Στο μνημειώδες αυτό και βιοκλιματικά σχεδιασμένο κτίριο, σήμερα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου στο οποίο εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ρόδου και από τα γύρω νησιά.
Ακροπολη τησ ροδου

Επισκεφθείτε τα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης της Ρόδου και θαυμάστε τις σημαντικές αρχαιότητες που σώζονται μέσα στο πανέμορφο αρχαιολογικό πάρκο που ενδείκνυται για αρχαιολογικούς και οικολογικούς περιπάτους. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε στο αναστηλωμένο αρχαίο Στάδιο του Διαγόρα και να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα. Δίπλα από το Στάδιο βρίσκεται το μικρό μαρμάρινο θέατρο που σήμερα φιλοξενεί μουσικές και θεατρικές παραστάσεις όπως ακριβώς συνέβαινε και στην αρχαιότητα. Στη κορυφή του λόφου δεσπόζει η Ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Ρόδου όπου ανάμεσα στα ερείπια στέκουν και κάποιοι κίονες από το ναό του Πυθίου Απόλλωνα μαρτυρώντας το αρχαίο μεγαλείο του. Στο βορεινό τμήμα της Ακρόπολης κείτονται και κάποια θραύσματα από τους ναούς της Πολιάδας Αθηνάς και του Δία.
Ακροπολη τησ λινδου

Στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού της Ρόδου και πενήντα πέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου βρίσκεται το γραφικό χωριό Λίνδος με τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια και τα λευκά σπιτάκια με δάπεδα στρωμένα με χοχλακάκι, ζωγραφιστές οροφές, σοφράδες, πιατελότοιχους και πλακόστρωτες αυλές με περίτεχνα σχέδια από βότσαλο. Το χωριό έχει κηρυχθεί διατηρητέο. Στην κορυφή ενός απότομου βράχου ύψους εκατό δεκαέξι μέτρων είναι χτισμένη η Ακρόπολη της Λίνδου με τον ιερό της Λινδίας Αθηνάς του 4ου π.Χ. αιώνα, τα Προπύλαια, η μεγάλη ελληνιστική Στοά, το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη και το Διοικητήριο της ιπποτικής περιόδου. Μοναδική είναι η ανάγλυφη τριήρης του 2ου π.Χ. αιώνα που είναι λαξευμένη στη βάση του βράχου.
Το μοναστήρι της Φιλερήμου

Η αρχαία πόλη της Ιαλυσού εκτείνεται γύρω από το λόφο Φιλέρημος όπου βρίσκεται η Ακρόπολη με μνημεία της αρχαίας, βυζαντινής και ιπποτικής περιόδου, όπως ο Ναός της Aθηνάς Πολιάδος που χρονολογείται από τον 3ο ή το 2ο αιώνα π.X. Μέσα στο ναό δωρικού ρυθμού σώζεται η βάση του αγάλματος της Αθηνάς και μερικοί κίονες καθώς και μερικοί αποθέτες, μέσα στους οποίους βρέθηκαν ειδώλια, κεραμικά και μετάλλινα αντικείμενα. Στο σημείο βρέθηκαν επίσης επιγραφές που αναφέρουν ότι ο ναός εκτός από την Αθηνά ήταν αφιερωμένος και στη λατρεία του Διός Πολιέως. Κατά τον 5ο με 6ο αιώνα μ.Χ. στο σημείο χτίστηκε μία παλαιοχριστιανική βασιλική στην οποία ανήκει και το παρακείμενο βαφτιστήρι σε σχήμα σταυρού. Στη διάρκεια της παλαιοχριστιανικής περιόδου (5ος - 6ος αιώνας μ.X.) και στην περίοδο της Φραγκοκρατίας τη θέση αυτή καταλαμβάνουν το μεσαιωνικό καθολικό μοναστήρι και η εκκλησία της Μονής του Φιλερήμου.
Η κοιλάδα των Πεταλούδων

Είναι ένας σπάνιος βιότοπος που φιλοξενεί την πεταλούδα Panaxia Quadripunctaria που κάνει την εμφάνισή της σε αυτό το μοναδικό φυσικό πάρκο στο διάστημα από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Απέχει είκοσι πέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου κοντά στο χωριό Καλαμώνας. Διασχίζεται από το ποταμάκι Πελεκάνος. Ακολουθώντας τα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια και τα ξύλινα γεφυράκια ανάμεσα στην απίστευτου κάλλους βλάστηση, τις λιμνούλες με τα νούφαρα, τους μικρούς καταρράκτες και τα γάργαρα νερά, απολαμβάνει ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο.
Οι Επτά Πηγές

Βρίσκονται σε απόσταση δεκαεννέα χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πόλης της Ρόδου και πολύ κοντά στο χωριό Αρχάγγελος. Είναι μία υπέροχη τοποθεσία με πολλά πεύκα και πλατάνια όπου αποκαλύπτεται το μεγαλείο της φύσης. Στην περιοχή υπάρχει μία λίμνη που αποτελείται από επτά πηγές όπου μπορεί κανείς να δει χήνες, πάπιες και παγώνια. Η θερμοκρασία στην περιοχή είναι χαμηλή. Το νερό τους διοχετεύεται στον κάμπο και ποτίζει τα χωράφια των Κολυμπίων. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το τούνελ που είχε φτιαχτεί για το παλιό ιταλικό υδραγωγείο που καταλήγει σε τεχνητή λίμνη με κρύο νερό.
Το κάστρο της Μονολίθου

Βρίσκεται στην κορυφή ενός τεράστιου μοναχικού βράχου που υψώνεται απόκρημνος κοντά στην ακτή. Κτίστηκε τον 14ο αιώνα από τους Ιωαννίτες Ιππότες προκειμένου να έχουν τον έλεγχο της θάλασσας και να προστατεύουν τους κατοίκους από τις πειρατικές επιδρομές. Η θέα του είναι μαγευτική. Μέσα στο κάστρο διασώζονται δεξαμενές και το μισοερειπωμένο άσπρο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα.
Αρχαία Κάμειρος

Η Αρχαία Κάμειρος υπήρξε μαζί με τη Λίνδο και την Ιαλυσό μία από τις τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού και ένα σπουδαίο εμπορικό κέντρο από την Αρχαϊκή μέχρι την Ελληνιστική Εποχή. Ήταν η περισσότερο συντηρητική από τις τρεις πόλεις και στήριξε τη ζωή και την ανάπτυξή της στην αγροτική παραγωγή. Αποκαλύφθηκε το 1929 κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε πλαγιά με θέα τη θάλασσα χωρίς οχυρωματικά έργα . Στον αρχαιολογικό χώρο σήμερα σώζονται τα ερείπια της ελληνιστικής- ρωμαϊκής πόλης της Καμείρου και συγκεκριμένα τμήματα σπιτιών και κτιρίων, η αρχαία Αγορά, ο δωρικός ναός και μερικές αψίδες, το ελληνιστικό Τέμενος, ο κεντρικός δρόμος της πόλης, τα ερείπια του υδραγωγείου και ίχνη από το ναό της Αθηνάς.
Οι Πηγές Καλλιθέας

Βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, εννέα χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου. Τα εγκαίνια των αρχικών εγκαταστάσεων της Καλλιθέας έγιναν την 1η Ιουλίου 1929 και υπήρξαν πόλος έλξης πλήθους ασθενών και επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Τα νερά της Καλλιθέας ήταν κατάλληλα και θεραπευτικά για πολλές παθήσεις.
Το Πρασονήσι

Το Πρασονήσι βρίσκεται στο νοτιότερο μέρος του νησιού, ενενήντα χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου. Μικρή χερσόνησος το καλοκαίρι και νησίδα το χειμώνα, αποτελεί παράδεισο για τους surfers. Η δεξιά πλευρά του διακρίνεται για τα μεγάλα της κύματα και η αριστερή για την ηρεμία και την απομόνωσή της. Στην πλευρά των surfers υπάρχουν σημεία ενοικιάσεως εξοπλισμού surfing. Η πεντακοσίων μέτρων λωρίδα που ενώνει το Πρασονήσι με τη Ρόδο ενδείκνυται για στιγμές χαλάρωσης.